Drone meenemen op reis: Alle regels en tips!
Wil jij weten wat mag en niet mag met je drone op reis? Hoe moet je hem mee in het vliegtuig of wat zijn de beste drones voor op reis? Alle tips en regels over het meenemen van je drone op reis lees je in dit artikel.
• Leestijd: 5 minuten • Inclusief video
Drones worden goedkoper, kleiner en makkelijker te besturen. Steeds vaker zie je daarom prachtige luchtbeelden van je reismaatjes voorbijkomen op Instagram of Facebook. Het lijkt wel alsof je overal je drone zomaar in de lucht kan gooien. Maar is dat wel zo? Mag je drone bijvoorbeeld wel mee in het vliegtuig? En kom je het land wel binnen met een drone? In dit artikel vertel ik je alles over het meenemen van je drone op reis!
In dit artikel vind je volgende onderwerpen;
- Drone meenemen in het vliegtuig, mag dat?
- Regels en wetten: Mag je in elk land vliegen met een drone?
- Tips voor het veilig en verantwoord vliegen met een drone.
- Wat is de beste drone om mee te nemen op reis?
1. Drone meenemen in het vliegtuig, mag dat?
Ja, bij de meeste vliegtuigmaatschappijen mag je gewoon je drone mee. Er gelden alleen wel hele strenge regels voor het meenemen van je drone in het vliegtuig.
Die regels zijn er niet voor niets. De meeste drones hebben namelijk LiPo batterijen. Deze batterijen kunnen in brand vliegen bij hitte, kou of drukverschil. Het is daarom bij elke maatschappij verplicht om je batterijen in je handbagage mee te nemen. Mocht je batterij dan in de fik vliegen, kan het altijd geblust worden…
Je batterij in de fik... Whut?
Het gebeurt niet vaak, sterker nog, bijna nooit. Maar ja, de batterijen kunnen vlamvatten. Het is daarom ook sterk aan te raden om je batterijen leeg of halfleeg mee te nemen in het vliegtuig. Een lege batterij heeft namelijk het minste kans om vlam te vatten. Het is ook verstandig om je batterijen te vervoeren in LiPo safe bags, dit zijn speciale brandvaste zakjes voor je batterij.
Check van tevoren bij je maatschappij wat de exacte regels zijn over het meenemen van je batterijen. Zo mag je batterij bij KLM maximaal 100 kWh zijn en bij Transavia 160 kWh.
Mag mijn drone mee als ruimbagage?
Ja, je drone mag wel mee als ruimbagage mits jij de batterijen eruit hebt gehaald. Ook hier is het belangrijk om van tevoren bij je airline te checken wat wel en niet is toegestaan. Zo is het bij Emirates zelfs verplicht om je drone zonder batterijen in je ruimbagage te doen…
Zo weet je zeker dat je niks verkeerds doet:
- Check van tevoren de drone regels van je airline.
- Zorg dat je batterijen altijd in je handbagage gaan.
- Laad je batterij niet 100% op voor het vliegen, leeg of halfleeg is het beste.
- Verpak je losse batterijen veilig: Afgeplakt met tape of in een LiPo safe bag.
2. Mag je in elk land vliegen met een drone?
Nee, dat mag niet. Lang niet alle landen staan te springen om reizigers met een drone binnen te laten in hun land. Het zou dus zomaar kunnen dat je bij de douane je drone moet inleveren omdat het verboden is.
Laat ik wel vooropstellen; Het is in heel veel landen nog een hele vage bedoeling over wat nou precies wel en niet mag. Omdat het een relatief nieuw begrip is, bestaan er maar liefst 71 landen waarbij nog geen enkele regel over drones in het wetboek geschreven staat. Om het je wat makkelijker te maken hierbij een handig overzicht;
Drones zijn verboden in:
Algerije, Barbados, Brunei, Ivoorkust, Cuba, Iran, Irak, Koeweit, Kirgizië, Madagaskar, Marokko, Nicaragua, Saoedi-Arabië, Senegal en Syrië.
Let op dat de regels en wetten rondom drones snel veranderen. Als jouw volgende bestemming hier niet tussen staat is het nog steeds aan te raden om te checken wat de regels van het specifieke land zijn.
3. Tips voor veilig en verantwoord vliegen met een drone
Het is zover! Je bent op je bestemming aangekomen, de douane heeft je drone niet afgepakt en je staat op een prachtige locatie om luchtbeelden te maken. Het speelkwartier kan eindelijk beginnen. Maar hoe zorg je ervoor dat je veilig en verantwoord je eigen Planet Earth beelden gaat maken? Hier een aantal handige tips!
Let op waar je vliegt
Dat het aanschaffen van een drone tegenwoordig zo gemakkelijk gaat, betekent niet dat het vliegen ervan geheel zonder gevaar is. Wees je ervan bewust dat jij de bestuurder bent van een apparaat dat een gebied deelt met vogels, helikopters, zweefvliegtuigen en de passagiersvliegtuigen!
Speel niet voor eigen rechter door dit soort stunts uit te halen:
Daarnaast kan het neerstorten van jouw drone op het verkeer of mensen serieus letsel veroorzaken. Ook privacy speelt een hele belangrijke rol, vergeet niet dat je al snel argwaan creëert als je met je camera ergens boven vliegt.
Vlieg daarom nooit boven:
- Steden, dorpen of wegen.
- Vliegvelden, militair terrein of regeringsgebouwen.
- Nationale parken of beschermde natuurgebieden.
Er zijn natuurlijk ook genoeg plekken waar geen regels voor gelden, maar waar het moreel gezien misschien toch goed idee is om te vliegen. Denk bijvoorbeeld aan tempels of andere heilige plekken waar mensen komen om te bidden. Dat ene pittoreske tempeltje op de berg vastleggen? Denk goed na of dat wel zo respectvol is naar de mensen die daar voor hun rust komen.
Maar waar mag je dan wel vliegen?
Als je met bovenstaande regels rekening houdt, kan je eigenlijk overal vliegen. Gebruik hier vooral je gezonde verstand bij. Vlieg bijvoorbeeld alleen bij daglicht en weinig wind. Als je op een open plek staat waar jij goed zicht hebt op je drone en de situatie daarom heen kan je lekker gaan vliegen.
Andere handige tips voor een plezierige vlucht:
- Let op de wind! Met name aan de kust kan de windrichting boven zee veranderen, het kan dus zomaar zijn dat je drone langzaam van de kust afwaait zonder dat je het door hebt. Terugvliegen is dan een hele opgave!
- Vlieg alleen overdag.
- Vlieg nooit hoger dan 120 meter en zorg dat je drone altijd zichtbaar blijft.
- Probeer zoveel mogelijk te vliegen als je de kans krijgt. Wist je dat veel drones ook speciale vliegstanden hebben die je helpen met het perfecte shot? Oefening baart kunst!
- Respecteer de privacy van andere mensen.
4. Wat is de beste drone voor tijdens het reizen?
Drones zijn er in veel verschillende soorten en maten. Waar welke drone moet jij nu aanschaffen? Als je zelf niks met video-editing doet is het natuurlijk niet nodig om een dure drone met camera aan te schaffen. Daarnaast moet je dat ding altijd meesjouwen, zeker op reis wil je niet dat het in de weg gaat zitten. Gewicht en formaat speelt dus ook een belangrijke rol.
Om het je wat makkelijker te maken heb ik hier de populairste drones voor je op een rijtje gezet:
DJI Mavic Pro
Ik gebruik zelf de DJI Mavic Pro. Deze drone schiet 4K beelden, is relatief klein en gemakkelijk mee te nemen. De drone beschikt over verschillende ‘Intelligent Flight Modes’, deze helpen je om bijvoorbeeld een mooi 360 shot van een object te maken. Het is zeker niet de goedkoopste, maar als je van plan bent lang op reis te gaan en veel video’s te maken is dit zeker een goede investering.
Voordelen:
4K Camera, Makkelijk op te vouwen, Functies als: Automatisch volgen, terugkeren & ontwijken van obstakels.
Nadelen:
Een (erg) duur apparaat om altijd mee te nemen tijdens het reizen
DJI Mini 3
Aan de prijs kan je al zien dat dit het kleine broertje is van de Mavic Pro. De DJI Mini 3 is perfect om te beginnen met drone vliegen. De drone is makkelijk te besturen, filmt op full HD en je kunt hem zelfs besturen door met je hand te gebaren.
Voordelen:
Hij is klein, past in je handpalm, goedkoop voor wat je ervoor terugkrijgt.
Nadelen:
Kan vatbaar zijn voor hevige windstoten
En dan nog dit....
Let tijdens het aanschaffen van je drone op wat erbij inbegrepen zit. Bij de meeste drones krijg je maar 1 batterij geleverd, terwijl die vaak na 15-20 minuten alweer op is. Als je na een uren durende tocht aankomt op de top van een berg is het natuurlijk erg zonde als je maar 1 batterij mee hebt genomen… Het is zeker aan te raden om minimaal 1 extra batterij aan te schaffen voor je drone, dan weet je zeker dat je genoeg tijd hebt om het perfecte shot te schieten.
Waar je ook heen gaat, welke drone je ook koopt; Je gaat er hoe dan ook erg veel plezier aan beleven! Een drone maakt niet alleen spectaculaire beelden, het is ook nog eens fantastisch speelgoed voor volwassenen. Ik vlieg zelf vaak genoeg met mijn drone zonder dat er mooie beelden te filmen zijn, gewoon omdat het kan 😉 Ben je benieuwd naar mijn eigen drone beelden? In deze compilatie video over Zuid-Afrika zitten er genoeg: